Selecteer een pagina

Een kwart van de branden ontstaat door menselijk falen. En er zijn in totaal meer dan 120,000 branden geweest in Nederland vorig jaar. Dik 30,000 branden hadden in principe voorkomen kunnen worden als je het zo bekijkt. Maar goed aan de andere kant, fouten maken is menselijk. En ik verwacht niet dat we dit jaar alles allemaal perfect gedaan. Een ongeluk zit in een klein hoekje zoals het gezegde gaat. En wanneer er dan een ongeluk gebeurd, sta je sterker wanneer je goed voorbereid bent.

Brandveilig klimaat creëren

Brandveiligheid zit hem niet alleen in de materialen, het gebouw. Maar voornamelijk ook in de mensen die het gebouw of de wonen betrekken. Betere brandveiligheid begint bij kennis en bewustzijn. Daarom zou het aan te bevelen zijn om bijv. eens met gezin of in het geval van werk met de collega’s een brandveiligheid cursus te volgen. Ook kan is het raadzaam om regelmatig websites omtrent brandveiligheid te raadplegen die kennis delen zoals RoyalSafety bijvoorbeeld. Je kunt niet genoeg kennis hebben over dit vakgebied.

Hulpmiddelen

Er zijn tal van hulpmiddelen die kunnen helpen met brand preventie en bestrijding. Onmisbaar is bijvoorbeeld een NEN 2555 rookmelder. Dit is een rookmelder die aan extra eisen voldoet namelijk deze detecteert volgens het optische meet principe en ten tweede kennen deze rookmelder een secundaire toevoer van energie om te voorkomen dat deze uitvalt met het wegvallen van lichtnet stroom. Maar denk bijv. ook aan droge blusleidingen (lees meer), brandslanghaspels, brandvertragend impregneren en brandblussers.

Regelmatige keuringen en controles

Maar met het aanbrengen van genoemde hulpmiddelen ben je er nog niet. Deze moeten ook met enige regelmaat gekeurd worden. Zoals de Engelsen zeggen, if you don’t us it, you lose it. Laten we uitgaan van het positieve geval dat je nooit te maken hebt met branden. Dit betekent dat de brandblussers en dergelijke niet in actie komen. En net zoals spieren als je deze niet gebruikt, verlies je ze. Wel, zo dramatisch is het ook weer niet, maar voor goede brandveiligheid is het zaak om deze hulpmiddelen wel van tijd tot tijd te controleren. Daarbij is dit in sommige gevallen wettelijk verplicht.